15. marts 2017

Lær at se forskel på 1. og 2. sortering

Udvalget i butikken

Jeg oplever ofte at blive spurgt om, hvad forskellen på 1. og 2. sortering på Royal Copenhagen og Bing & Grøndahl er. Derfor har jeg valgt at give lidt information om det nu.
 
Helt gennemgående er der tale om en vurdering af porcelænet, som blev gennemført på porcelænsfabrikken efter produktionen. De færdige porcelænsartikler blev undersøgt for at se om de levede op til fabrikkens kvalitetskrav. De, som blev vurderet som 2. sortering, blev herefter solgt til en lavere pris end 1. sortering.
 
I dag er det kun stel, der fortsat sælges som 2. sortering på fabriksudsalg, men den forbedrede brændingsteknik gør, at alle årsartikler og figurer kun sælges som 1. sortering.
 
Førhen kunne en stor del af en produktion være af en kvalitet, der ikke levede op til kvalitetskravene, hvorfor det var nødvendigt at sælge det som 2. sortering.
 
Det er dog sådan, at det var mennesker, stod for vurderingerne, så der kunne være stor forskel på, hvornår en figur eller platte blev vurderet som en 2. sortering. F.eks. er mange Royal Copenhagen juleplatter, der blev sat som 2. sortering næsten ikke til at skelne fra 1. sortering. Du kan se mange af disse billigt til salg på vores side med Royal Copenhagen juleplatter.

Royal Copenhagen 2. sorteringsmakering
Bing & Grøndahl 2. sortering

Hvordan markeres 2. sortering?


Når Royal Copenhagen vurderede, at et porcelænsprodukt ikke levede op til kvalitetskravene, så markeredes det ved, at der blev trukket en ridse gennem de tre bølger i Royal Copenhagens mærke. Ridsen blev trukket lodret ned igennem bølgerne.
 
Der kan som nævnt fortsat købes stel i 2. sortering, men Royal Copenhagen ophørte i 1972 med at sælge årsartikler som 2. sortering. Før da kunne man købe Royal Copenhagen juleplatter i 2. sortering. Vi har en del af disse på lager og det er derfor muligt at køb disse årgange til en meget rimelig pris.





Ligesom Royal Copenhagen markerede Bing & Grøndahl deres porcelæn med en ridse gennem glasuren over varemærket. Bing & Grøndahls ridse lå vandret ind over de tre tårne i bomærket. Hvor der ikke var de tre tårne, blev ridsen trukket igennem B&G mærket.
 
Bing & Grøndahl solgte både stel og figurer i 2. sortering, men har stort set aldrig solgt årsartikler i 2. sortering, hvorfor juleplatter fra Bing & Grøndahl er 1. sortering.
 
Hvis en Bing & Grøndahl juleplatte er sat som 2. sortering, vil det derfor være pga. DPH Tradings kvalitetkontrol.





Det er 1. sortering, hvis der ingen ridse er, og 2. sortering, hvis der er en ridse.
 
Udover denne ridse kan det ofte være svært at differentiere en 1. sortering fra en 2. sortering, da der ofte er tale om små misfarvninger, der har ført til vurderingen. Derfor er de to sorteringer også ofte meget ens, men 2. sorteringsmarkeringen har stor betydning for prisen.

Porcelæn med 2 og 3 ridser (Medarbejdervarer)


Nogle stel er mærket med 2 eller 3 ridser ind over bomærket. Dette er ikke, fordi der er tale om 3. sortering. Medarbejderne på porcelænsfabrikkerne kunne købe porcelæn, hvilket blev kaldt medarbejdervarer. Disse blev som regel markeret med 2 eller 3 ridser ind over bomærket.
 
Så hvis du står med noget porcelæn, hvor der er to eller tre ridser ind over bomærket, så er der højst sandsynligt tale om nogle medarbejdervarer.

Fulge fra Royal copenhagen og Bing & Grøndahl

Jeg håber, at denne lille gennemgang har givet dig en god forklaring på 1. og 2. sorteringer indenfor Royal Copenhagens og Bing & Grøndahls porcelæn.
 

2 kommentarer:

  1. Hej jeg har lige fået noget Balder porcelæn, på nogle af dem er der en lille guld streg bag på.. ikke hen over de 3 tårne eller noget men ved siden af. Hvad betyder dette?

    SvarSlet
    Svar
    1. Flot at der svares tjept.

      Slet