Gå videre til hovedindholdet

Noget for nørderne...!

Det er ikke mindre end fantastisk håndværk!

Når du har læst dagens nyhedsbrev, vil du helt sikkert se anderledes på de almindelige platter. Mon ikke du vil give mig ret i, at det er intet mindre end imponerende, at den danske porcelænsfabrik Bing & Grøndahl helt tilbage i 1895 var i stand til at lave sådanne kunstværker..., specielt når du ved det, du ved, når du har læst dette nyhedsbrev!

Nåh, men du er vel nysgerrig efter at høre mere om, hvordan juleplatterne rent faktisk bliver til, så her følger en hurtig lille gennemgang. Vi har en mere udførlig gennemgang på vores hjemmeside om hvordan man laver juleplatter.

Processen for at lave en juleplatte er ret langstrakt. Det begynder alt sammen med kunstneren, der skal tegne motivet efter målene på juleplatten. Derefter skal modelløren graverer motivet i en gipsform, som vist på billedet ovenfor. Denne gipsform er grundform til produktion af arbejdsforme, der bruges til at trykke motivet ned i de nyformede juleplatter.

Herefter brændes juleplatterne første gang. Ja, de skal have flere omgange i ovnen!





Når juleplatterne så er brændt første gang får de en gang spraymaling, der dækker hele overfladen med motivet. Derefter gør porcelænsmaleren det lidt omvendte, at han dupper farven væk for at få motivet til at træde frem på juleplatten.

Når maleren så har gjort sit, dyppes juleplatten i en gang porcelænsglasur, hvorefter den brændes endnu engang ved en højere temperatur, så den hærder og glasuren bliver en gennemsigtig overfladen.
Men tro ikke, at det stopper her! Nu skal der så sorteres og der er en ret høj frasorteringsprocent. Juleplatter med forskellige fejl bliver sorteret fra, så kun de bedste bliver tilbage. Først nu kan de pakkes og sendes ud til butikkerne og videre til kunderne.


Alt dette taget i betragtning er det overvældende billigt at erhverve mange årgange af juleplatter. - Når man tænker over, hvor meget arbejde, der faktisk er blevet lagt i produktionen.

Heldigvis er der blevet større interesse for platter og vi sælger mange flere nu, end vi har gjort i mange år og vi er specielt glade for, at flere unge er begyndt at tage dem til sig, som en måde at dekorere hjemmet på. Så hjælper det jo nok også, at mange årgange lige netop er ganske billige...

Juleplatte, Marselisborg slot 1975, Royal Copenhagen Juleplatte, 18cm
Før: 99 DKK
Nu: 75 DKK
Se mere
Juleplatte, Vibæk Mølle 1976, Royal Copenhagen Juleplatte, 18cm
Før: 99 DKK
Nu: 75 DKK
Se mere
Østerland 1972, Royal Copenhagen Juleplatte, 18cm
Før: 125 DKK
Nu: 99 DKK
Se mere
Julefortælling 1978, Bing & Grøndahl Juleplatte, 18cm
Før: 49 DKK
Nu: 39 DKK
Se mere
Jul i skoven 1980, Bing & Grøndahl Juleplatte, 18cm
Før: 49 DKK
Nu: 39 DKK
Se mere
Juleposten sendes 1984, Bing & Grøndahl Juleplatte, 18cm
Før: 49 DKK
Nu: 39 DKK
Se mere
Grantræet - 1973 Desiree H. C. Andersen Juleplatte, 19cm
Før: 80 DKK
Nu: 59 DKK
Se mere
Hyrdinden og Skorstensfejeren - 1974 Desiree H. C. Andersen Juleplatte, 19cm
Før: 75 DKK
Nu: 59 DKK
Se mere
Snemanden - 1977 Desiree H. C. Andersen Juleplatte, 19cm
Før: 80 DKK
Nu: 59 DKK
Se mere



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Lær at se forskel på 1. og 2. sortering

Jeg oplever ofte at blive spurgt om, hvad forskellen på 1. og 2. sortering på Royal Copenhagen og Bing & Grøndahl er. Derfor har jeg valgt at give lidt information om det nu.   Helt gennemgående er der tale om en vurdering af porcelænet, som blev gennemført på porcelænsfabrikken efter produktionen. De færdige porcelænsartikler blev undersøgt for at se om de levede op til fabrikkens kvalitetskrav. De, som blev vurderet som 2. sortering, blev herefter solgt til en lavere pris end 1. sortering.   I dag er det kun stel, der fortsat sælges som 2. sortering på fabriksudsalg, men den forbedrede brændingsteknik gør, at alle årsartikler og figurer kun sælges som 1. sortering.   Førhen kunne en stor del af en produktion være af en kvalitet, der ikke levede op til kvalitetskravene, hvorfor det var nødvendigt at sælge det som 2. sortering.   Det er dog sådan, at det var mennesker, stod for vurderingerne, så der kunne være stor forskel på, hvornår en figur ...

Bevar dit Georg Jensen julepynt!

Georg Jensen julepynt har været populært i mange år og findes i mange hjem. - Vi køber og sælger nyt og gammelt Georg Jensen Julepynt, eksempelvis uroer, lyseholdere, ornamenter osv. Når vi får det ind gennemgår vi det og har gjort en del erfaringer på både godt og ondt. Her vil vi nu give dig en hurtig gennemgang af, hvad der er vigtigt for at bevare dit Georg Jensen julepynt flot og godt! Du kan finde vores lange gennemgang af de enkelte vigtige punkt i vedligeholdelsen af dit julepynt på vores hjemmeside: Sådan bevarer du dit Georg Jensen julepynt! Vigtigst er det, at du aldrig må pudse dit Georg Jensen julepynt! Georg Jensen julepynt er med guldbelægning og hvis du pudser det, så ødelægger slibemidlet guldbelægningen. Hvad du kan gøre er at vaske det, så eventuelt fedt, der har lagt sig, vaskes væk. Det er dog ikke kun selve julepynten, der bør vedligeholdes! Kasser og bånd skal også holdes i orden. Du kan strygge båndene, så de bliver pæne. Se hero...

Tidløst Dansk Asmussen - Hamlet design

Asmussen - Hamlet Design  - Det er ikke alle, der kender navnet, men det er ikke mange, der ikke kender de ikoniske dråbestager, der i langt tid var et stort hit blandt danske gaveartikler. Dråben blev den helt ikoniske form fra Asmussen - Hamlet Design og der blev produceret både  lamper ,  lysestager ,  vaser  og  lyseholdere  i den elegante dråbeform. Udover dråbeartiklerne produceredes også flere forskellige produkter i glas og metal. Et klassiskt look for Asmussen design er den smukke guldbelægning, som giver det elegante og stilfulde udseende. Udover guldlooket findes også en serie i poleret tin. Asmussen - Hamlet Design er ikke blot et udtryk for dansk design, men også for dansk produktion, da produktionen fandt sted i Danmark. Så der er også tale om dansk håndværk, når man har et Asmussen produkt stående i sin stue.  Den kendte dråbestage blev produceret ved først at varmepresse grundelementet til den basale dråbeform, hv...